Q.a.s.e.h.i.l.l.a.h.i

La tahzan innallaha ma’ana”

jangan bersedih, Allah bersama kita

Tuesday, December 13, 2011

KISAH DI SEBALIK RANTAI BURUNG HANTU??

Entry kali ni nak share dengan u all semua..alkisah di sebalik aksesori yang direka khas
menyerupai burung hantu. Kalau dulu kita tak tahu,jadi sekarang jangan biarkan maruah kita sebagai islam diperkotak katikkan

ok sekarang ni ramai sangat orang diluar sana yang asyik berfesyen dan mungkin tak tahu mengenai apa motif & apa maksud disebalik semua benda ni direka.

Sebelum kita semua terus ditipu, tertipu kerana terlalu dungu dan terikut-ikut apa yang ada di zaman sekarang ni.
Loket yang berbentuk burung hantu itu apa maksudnya?? siapa penciptanya?? dari mana idea asal itu dibawa??
Marila sama-sama kita renungkan.







FREEMASON?? pernahkah anda semua mendengarnya...
mereka inilah kaki DAJAL,
mereka join angkatan DAJAL AL-MASSIH disebabkan harta,kaya,nama.
Apa yang menyedihkan mereka antara orang islam



kesimpulannya sama-samalah kita lebih peka
dengan apa yang kita lihat,
dengan apa yang kita dengar dan dengan apa yang kita rasa
semoga kita dapat memperkuatkan keimanan kita
demi mempertahankan maruah dan agama islam dengan sebaik-baiknya.

ps:: Jauhi perkara-perkara yang boleh membawa maksud
yang boleh menjatuhkan akidah kita sebagai ISLAM
terutama kaum wanita yang asyik dengan rekaan fesyen semata-mata. Jangan jadikan diri kita seperti lembu dicucuk hidung..

sebagai renungan bersama......


penulisan asal : Dakwat Pena

Tuesday, November 22, 2011

J.U.A.R.A milik M.A.L.A.Y.S.I.A

Alhamdulillah akhirnya kemenangan milik kami...MALAYSIA
syukur pada Yang Maha Esa
kerana mendengar doa jutaan rakyat Malaysia yang menyokong game
pada sukan SEA Indonesia 2011 malam ni

Dengan ini genaplah mata ke 59 emas bagi skuad Malaysia
dalam SUKAN SEA Indonesia 2011
Tahniah Malaysia...

Setelah pelbagai rintangan sepanjang perlawanan
akhirnya Kemenangan Bermaruah buat Skuad Harimau Muda....... ♥ Malaysia

ulang tayang sepakan penalti Malaysia menentang Indonesia



OK next jom layan picture kami-kami yang menyokong
team Malaysia malam tadi di Batu Pahat

memang kecoh..sebab mcm biase meja kami lah yg paling bising
masa perlawanan sampi la habis game...
memang semangat

Proud To Be Malaysian....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ok ni disaat-saat genting
berdebar dibuatnya
tenguk bola dah macam kita yang main bola




kusyuknya kawan-kawan saya tgk bola hehe


ok next gambar-gambar kegembiraan kami sebagai
warga Malaysia
atas kemenangan nih






ok sekarang dah boleh balik & tido lena
as salam semua...

Monday, November 21, 2011

Harimau Malaya Sukan SEA 2011



fuh...malam ni jom saksikan perlawanan Malaysia vs Indonesia
we all sebagai rakyat Malaysia pun tumpang berdebar ni


good luck for our team "Harimau Malaya"
moga juara milik kita...
go Malaysia...

selamanya Malaysia-by Ultras Malaya Feat Altimet,
Joe Flizzow & Carleed Khaza

surprise celebration with ♥ friends



As...salam every one
actually lama sangat dah tak active menulis blog nih
bersarang & berdebu agaknya blog nih..
masalahnya penyakit lama dah datang
busy + lazy = NOT ACTIVE berblog la jawabnya

ok apa yang menarik..& tertarik nya i nak share entry gan u all semua
because my friends celebrate my belated besday together...
itu yg tak boleh dilupakan

ok sebenarnya..TAK PUAS HATI disini
kerana tah macam mana tak boleh hidu
u all punya plan baik nih kan

ok on that day team Malaysia VS Indonesia for separuh akhir
hati sebenarnya minat jugak nak tgk bola
tapi disebabkan tak ada member so pergi makan jela
"ingat nak makan jer.."
tibe..cik ninie kata tak apa la kita stay sini lama sikit
boleh tengok bola..wah apa lg mestila suka kan

then baik punya kusyuk tengok bola
then tibe bebudak ni buat surprise
Ya Allah..panjat gegurl..hehe

bertambah terperanjat lgi
bila balik tu mereka2 yang comel-comel semua ni
main baling-baling tepung ok
dah mcm lempeng mereka kerja kan i nih hehe
anway nila moment yg mungkin
once day akan terkenang semula
tq so much

so layan picture dibawah :

tenguklah mereka-mereka yg comel2 tu



nice kek





with si comel cik ninie

with si comel cik khairani

with si comel cik wana

with si comel cik missdayu haha... (jgn mara ar..title lebih..suka dak..)

ok ni with si comot....cik TEPUNG GOMAK haha



Alhamdulillah & bersyukur kerana Allah masih mengizinkan hambamu ini
menikmati keindahan alam ini & untuk sentiasa mengingatiMu

alhamdulillah juga kerana adanya kawan-kawan yg sudi
mengingati & celebrate my besday
May Allah Bless u all & dimurahkan rezeki amin...



Tuesday, October 11, 2011

berwuduk ada sebabnya


1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

2. Ketika membasuh muka berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku diakhirat kelak,
Janganlah kau hitamkan muka ku ini".

Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3.Ketika membasuh tangan kanan,berniatlah kamu dengan, "Ya Allah berikanlah hisab-hisab ku ditangan kananku ini."

Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisab di tangan kanan.

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah janganlah kau berikan hisab-hisabku ditangan kiriku ini".

Penjelasan 4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya ditangan kiri.

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah lingdungilah daku dari terik matahari di padang masyar dengan Arasymu".

Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,ampunilah dosa telinga ku ini".

Penjelasan nombor 6: Hari-hari mendengar orang mengumpat & memfitnah dll.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan "Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

Penjelasan 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan "Ya Allah bawalah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat maksiat".

Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam islam pasti mempunyai hikmah yang tersendiri...


sebagai renungan bersama...


sumber : Blog Tok Wan:

Friday, October 7, 2011

semoga segala urusan dipermudahkan oleh Allah s.w.t





SURAH AL-INSYIRAH AYAT (1-8)

[1] Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?

[2] Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam).

[3] Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

[4] Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

[5] Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

[6] (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

[7] Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

[8] Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


Nabi Muhammad bersabda: Barangsiapa membiasakan membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.



doa memohon dipermudahkan dalam ucapan


"wahai Tuhanku, lapangkan dadaku, mudahkan bagiku segala tugasanku,
lepaskan kekeluan daripada lidahku supaya mereka memahami semua perkataanku" amin..



Ya Allah
lembutkan kehidupan ini bagi ami dalam memudahan setiap urusan yang sukar,
memudahkan setiap uyang sukar itu amat mudah disisimu.
Ya Allah
mudahkan bagi kami segala urusan
tenangkan hati kami dan tubuh kami
berikan keselamatan dan kesihatan pada agama kami didunia dan akhirat
amin



*semoga Allah mempemudahkan segala urusanku serta rakan-rakan seperjuanganku
semoga Allah melindungi dan mempermudahkan apa yang sedang kita usahakan
semoga mendapat keredhaanNya amin..




Sunday, August 28, 2011

pemergian RAMADHAN ditangisi


dulu ramadhan dinanti
kini ramadhan hampir berlalu pergi
masa bersilih ganti
degan kedatangan syawal yang hampir tiba..
tah kenapa hati menjadi sayu kehilangan ramadhan yg penuh keberkatan
setiap ketenangan dirasai..
ayat2 suci al-quran,doa & solat pengubat jiwa
hati yang dulu gundah gulana kini kembali bernyawa
keranamu ramadhan...

setiap hari ada kisah
setiap bulan ada cerita
setiap tahun pasti ada hari untuk dilalui
semoga kekuatan ramadhan menjadi pegangan berpanjangan
dekatkanlah diriku kepadaMu Yang Maha Esa
pasti kita akan mendambakan kasih & ketenagan RAMADHAN

buat kita sebagai hambaNya yang serba kekurangan
jadikan lah ia sebagai pegangan
semoga mendapat keredhaan & kasih sayang dari Yang Maha Esa
itulah cinta HAKIKI

semoga kita hambaNya dapat bertemu lagi ya ramadhan....allahualam

Thursday, August 25, 2011

Berbuke oohh..berbuke

ada cerita sikit nak share dgn u all
time bulan ramadhan ni la
waktu makan yang penuh kenikmatan
tapi ingat janganla makan sampi ke tahap membazir cukupla
dengan sekadar bersederhana


yang bestnya untuk tuan punye blog nih
yela...
-
-
-
banyak dapat jemputan berbuka puase
dari kawan2 & family
tula untungnya jd student nih dapat makan FREE hehe
thanks semua
semoga murah rezeki


ni antara yang bestnya tentang berbuka puase ::

@M.A.D.A.M K.W.A.N'S


tunjuk intro sikit
shoot dari pintu masuk
sebelum hamba masuk & makan cukup2
orang belanja tak pe..hehe
rezeki jangan ditolak..bala jangan dicari



inila yang jadi pilihan & pujaan haaatiku
NASI BOJALI + ICE LEMON TEA
mmg sedap..
mmg special...
apa yang ada???
ayam ada
udang sambal ada
rendang daging ada
telur rebus ada..x nampakkan??
(disebabkan ayam besar sangat so kedudukan telur dibwh ayamla yea)
acar ada
pendek kata mcm2 ada
tgk peha ayam pon ayaq liuq rase nk meleleh ku tahan jebat


NASI LEMAK
sedap jugak ayam dia bantai 2 ketul sekali
besar2 pulak tuh
ayam ada
sambal sotong ada
telur rebus ada
fuhh..mau lepas mkn tersandar nih


char kueh teow
ni pun sedap jugak
mmg bestlah sume menu dia


lepas mkn mesti ada desert
so di sebabkan pecinta donut
so J Donut mnjadi pilihan
sedapnya yummy.....



@ S.I.S.T.E.R H.O.U.S.E


wah..meriahnya makanan
hehe sekali sekala
pe salahnya org belanja masak hehe
kita sebagai tetamu tak baik tak makan
nanti kecik hati tuan rumah hehe


menu utama:


siakap 3 rasa


udang sambal


tomyam campur


jangan terkejut yea dgn paparan yang bukan paparan sebenar
kesudahannya..
(haha tipu jer..ini betol2 bukan cobaan)

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

tadaaaa...
mashaallah..sekali licin dah

ini macam tauke boleh bankrup hehe


da tinggal mcm tulang ikan kaloi bawang merah bawang putih
dah tengokkannya nih hahaha..

all finish ok senang cuci pinggan kan



@ P.A.D.A.N.G S.H.A.H A.L.A.M


thanks to my sister n my b.i.l
because bawak sy kesini

mengembalikan nostalgia kuantan da nih
rindu sgt nak makan buke mcm ni....lama da tinggal zaman2 mcmni
mmg best bro...(ala.ala nabil gitu)
sempoi la...



my lovely auni
sempat posingkan..



HANDMADE::

bukan buat baju..
bukan buat kasut..
bukan buat-buat tak tahu...
or bukan buat main-main....


buat milk caremel ok..
my fav caremel

alhamdulillah walupun 1st trial tp menjadi


2nd made biskut raya

saja jer main cuba2..
saja nak menghabiskan tepung,
merosakkan planta,
membazirkan gula
akhirnya inila hasilnya


tada...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
chocholate chip



alhamdulillah nice moment berbuka dibulan ramadhan



ps:: sebenarnya bukanla sekadar pd mknan & berbuka jer yg nice
n tak dapat dilupakan dibulan ramadhan ni..
tapi ada yang lebih bermakna
amalan,keredhaan & ketenangannya yg sangat bermakna
tapi kesimpulannya ia juga mengeratkan silaturahim gn kaum keluarga

::serta mampu melupakan kita pada sesuatu KEDUKAAN
jadi isila masa2 kite dgn aktiviti yg mampu melupakan KESAKITAN

Tuesday, August 9, 2011

Alhamdulillah....




wahai sahabat sekalian yg sedang melalui saat kehilangan.....
Kehilangan adalah merupakan sebuah proses yang menyakitkan mahupun sebaliknya.

Proses ini mengajarkan kita agar sentiasa berada dalam dunia realiti
sentiasa jaga dari tidur yang lena
lalu menyedari pada suatu hakikat diri
dimana kita sebagai manusia tidak akan pernah lari dari menjauhi & semakin menjauhi apa
yang telah kita miliki
kerana sesungguhnya apa yang pernah kita miliki
pasti semakin menghampiri pada titik noktah pada suatu masa nanti

sama mcm mereka @ apa saja yang hidup dimuka bumi ini pasti merasa mati
maka sementara masih ada kesempatan ini...dekatkanlah pada yg maha Esa
Dia yg pertemukan..dgn takdirNya juga dipisahkan
dengan kehendakNya kita dipisahkan maka dengan takdirNya juga kita dipertemukan
pada sesuatu yg mungkin lebih baik berserta sesuatu yg tersirat
apa yang dikehendakiNya pasti ia akan terjadi...

kehilangan adalah sebuah proses yang harus dilalui dalam kehidupan.
tariklah nafas sedalamnya,pejamkan mata,berzikir bibir menyebut Allah
maka redhala wahai sahabat
redha gn ketentuanNya
mungkin ia adakalanya salah sendiri
@ ketentuan Ilahi
mungkin juga keadaan yang menguasai perasaan
semua manuasia melakukan kesilapan tapi kali ini adalah terakhir kali
lalu menjadi penyebab pada
suatu kehilangan
insyallah bila kredhaan itu ikhlas
kebhgiaan hakiki itu pasti

''ujian adalah tarbiyyah dari Allah
samada kita akan terus bersabar @ sebaliknya
kesenangan yang datang selepas kesusahan
kesedihan yang hadir selepas kebahagiaan
@ kebahagiaan yang tiba selepas kesengsaraan
maka semuanya adalah nikmat dari Allah"

sesungguhnya apa saja yang ada dalam kehidupan kita di dunia ini,
tiada yang abadi
bersabarla
jgn bersedih LA TAHZAN....wahai sahabat



ps: yang salah & silap dari saya....baik dari Allah s.wt




Sunday, August 7, 2011

Syoknya Puasa"Tips berpuasa untuk anak-anak"


proud with wardina..proud with the way she teach her child

"its not just about not eating,not drinking
its about blessing of Allah s.w.t"

pahamkan sesuatu kenapa ianya harus dilakukan....apa yg kita dapat...
dan nikmat apa yg sedang menunggu kita
the most important thing in our life is S.O.L.A.T
create something to make our life more beautiful

semoga sama-samalah kita mendidik anak-anak kecil ini with the right way
semoga kita juga mendapat keredhaan & ketakwaan dari Allah s.w.t
di bulan ramadhan ini

get the blessing of Allah s.w.t
close with Allah s.w.t
Insyallah our heart will always calm & we will get our hapiness
that we always find it because Allah will always in our side
we life for Allah s.w.t


** mudah-mudahan kita tergolong dalam golongan muslimim yg diredhai Allah. s.w.t amin....

Friday, August 5, 2011

Inilah Kisahku - Sham Kamikaze ft Dr Asri







Rancangan yg membawa pelbagai manfaat
& boleh dijadikan pedoman
tahniah kerana banyak media yg cuba
memperjuangkan idea-idea yg berunsurkan
kepada keislaman

moga-moga
kita setiap hambaNya beroleh HIDAYAH yg berkekalan dari Allah s.w.t
untuk meneruskan hidup dengan penuh kekuatan & kebahagiaan
didunia & diakhirat
amin....

takziah buat sahabatku & keluarga

dedicated for kak khai

disaat mata ku terbuka
terasa angin pagi yg segar
lalu terkejut bila terjaga
1 sms telah dikirim dari sahabatku

berita takziah yg ku terima
1 lgi ahli keluarganya telah meninggalkan kita
sayu & terdetik dihatiku

pergi ahli keluarganya dibulan yg baik ini
bulan rahmat
serta bulan menuju pada kebaikan
bagi semua umat islam

hatiku bersyukur kerana Allah masih mmberi peluang
pada kita semua sebagai hambaNya
kerana masih diizinkan untuk beramal padaNya
pada ramadhan kali ini

pada mereka yg telah melupakan siapa penciptamu
ingatla padaNya sementara masih ada waktu
allahualam...

semoga allah menempatkan arwah dikalangan org yg beriman amin..
salam takziah buat sahabatku serta keluarga
perbanyakkan doa buat mereka yg
telah pergi mendahului kita

ps: hari ni bahagian mereka esok lusa...mungkinkah kita???
"setiap yg hidup dimuka bumi ini, pasti akan merasa mati" - Al-Fatihah

Friday, July 29, 2011

Salam Ramadhan 1432H




Salam semua...

ok sempena dgn hari baik, bulan yg baik ni
kita dah hampir untuk menjalani ibadah berpuasa
so saya nak ucapkan

S.A.L.A.M.R.A.M.A.D.H.A.N.1.4.3.2.H
kepada semua umat islam diluar sana
espcially to all my friends merangkap housemate
miss ninie,miss khairani,miss wana,miss dayu
tak lupa juge for fatehah, maisara, imah, suha &
semua yg mengenali miss dolly ok
(wah...da mcm salam diperantauan la pulakkan..haha suke over erk)

semoga ramadhan kali ini kita sama-sama beramal pada Allah s.w.t
actually sebenarnya bukan bulan ramdhan je nak kena beramal soleh
hari-hari mesti ok....(W.A.J.I.B)

"Sesiapa yang menhidupkan
malam Ramadhan dengan
penuh keimanan dan mengharapkan
ganjaran dari allah
diampunkan dosa-dosanya
yang lalu"
(Riwayat Al-Bukhari)


#ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna

# Buat housemate2ku harap anda mampu menahan nafsu mkn anda yg mnjadi-jadi tu
jgn buat perangai...dirumah sendiri mahupun dirumah org tak lupa juge dimasjid2,mahupun disurau2
perangai suke mkn tu control
nti complain kat mak neng bdn sume mcm apam kan haha
0-0 yea...salam ramadhan(tnda insaf semula)

Thursday, July 28, 2011

gile bola ke...??? malaysia ok...


good luck for our team football tonight
semoga berjaya
nantikan perlawanannya malam ni

malaysia vs singapore
who da winner...
bersukan jela keje ko kan...
sejak2 cuti ni tp bdn xmcm atlet pon kan ahaksss..


Saturday, June 18, 2011

hapey f@thers day


Hapey fathers day
for my lovely father at home
i miss u so much
same wif my lovely mom too hehe
but bagi ku hari2 adalah hari bapa
bukan hari ni jer :-)

thanks so much dad
coz always support me
in all my life

semoga allah sentiasa memberkati
abah & mama amin..

selamat hari bapa juga utk
semua bapa2 diluar sana




Add Image