Q.a.s.e.h.i.l.l.a.h.i

La tahzan innallaha ma’ana”

jangan bersedih, Allah bersama kita

Friday, May 28, 2010

what types friend are u???




You love your friends because of the unique gifts that make them so special???? there's the friend who seems to know everything, the friend who takes care of you like a sister or like your mom, the friend who always seems to have an idea for a great night out, and the friend you call because she has the magical ability to settle any conflict and always to understand and feel the happiness,sadness. So what kind of friend are you?

Urm..sahabat???`atau erti kate len kawan or member. Bile sebut psl kwn lam dunia nie byk org yg taw ape itu kwn & mempunyai pendapat yg berbeza mengenai sahabat. Tp jgn la pelik klu sekarang ni msih ade yg xtaw ape itu sahabat atau sengaja berpura2 xtaw & mngkhianati kwn. Sje nk ceter psl entry ni sbb skrg ramai yg menyalahgunakan erti persahabatan itu sendri. Pada kamu kawan itu suatu beban?? Kawan itu membebankan?? Kwan itu boleh digunakn & diambil kesempatan?? Atau kwn itu tempat kite melepaskn sume perasaan marah tnpe mmikirkan prasaan kwn kite itu sendiri,benci,sakit hati, bercerita sana & sini mengenai keburukan kawan yg kononnya seolah2 ingin mendapatkan belas kasihan org len?? Tanpa mungkin kamu sedari yg kwn kamu itu mungkin de alasan yg tersendiri ketika membuat sesuatu.

Kategori::
Kwn munkin juga leh d categorikan sbgi yang baik @ yg kurang menghargai kwn sme mcm yg lupe diri,yg pentingkan diri, yg buat bodo je gan kwn die sdgkan kwn die 2 sgt2 menantikan respon dri kwn die 2 & ade jugak yg terlalu ikutkan ati n suke mara2 kat kwn2 die & suke skti ati kwn die..

Situation 1::
Kadang2 bkn ape org skrg ni hanya bergelar seorang kawan hnya apabila berada disaat mencapai saat kesenangan….& tidak pula menunjukkan diri dsaat kesusahan. Bak kata org “kau,kau punye psl..ak,ak punye hal la…l” itu jenis org yg mmg xpeduli hal member sendiri sme denganla perkataan selfish..

Situation 2::
Kadang tu ade jugak kawan yg baik die sentiase mendahulukan kwn die sbb?? Cyg member laa kate….cm contoh de gak kwn yg cube phm die & sentiase berada dgn die dlm pe jua masalah yg die hadapi & xpenah lari utk tglkan member 2 keseorgan wplun mempnyai kesempatan utk berbuat demikian kire klu nk tglkan mmbr 2 kire pikir 10x jgkla tp…pelik x klu c mmbr yg dtake cre 2 len plak yg dibalas & pikir sbb myb die da biase dpt pe yg die nk or myb ade org dgr pe yg die ckp then… bile tibe 1 saat mmber die dlm kesushan or de alasan tersendri smada kwn die sedar @ x & akhirnya xdpt nk puaskan ati kwn 2,die plak yg dimarahkan pd mbr yg amik berat tue…ad eke patut???? Kite ni xleh ikutkan perasaan sgt kite taw knpa & ape sbb kwn kite buat mcm 2?? Xkan sbb 1 bende yg kwn kite xleh nk buat utk kite, kite nk kata kwn kite 2 jahat?? Die xphm kite?? Die pentingkan diri, diri pikir diri die je, cter keburukan kwn kite 2 sbb tglkan kite sendiri??? Tglkan kite dlm ksusahan?? Xty kite ???

Summary::
Bile nk ceter psl kwn ni bnyk lg sbenarnye korang tryla pikir & cri jenis kwn yg d dmuka bumi ni, tgk ni je da letih nk menaip so ni jela yg termampu tuk dikongsikan bersama. Moga2 kite terdiri dlm golongan mereka yg menhargai ERTI PERSAHABATAN

Conclusion::
Buat sume yg mmbce sme2 la kite pikir kwn yg jenis cmnerkah kite??? Pda mereka yg cyg & hormatkan kwn2 spti mne kite hormatkan keluarge kite sndri terus hati yg baik 2 & kekalkan insyllh akn terblas ape yg baik…..& pde mereka2 yg terlalu emosional & ikutkan ati sgt buangla perangai baran mcm 2 jauh2 ssungguhnya xluak & xsakit ati jika kite mendekati yg baik. Wlupun kite ade rmi kwn2 yg len dsekeliling kite tp jgn sesekali menyakiti & mengasari kwn2 yg dekat dgn kite,yg bik dgn kite & kwn ssh & senang kite…kite jgn lupe ape yg kite miliki sekarang xmungkin akan selamanye menjadi milik kite..

Jika ianya berterusan same2 la kite pikir andai kite kehilangan seorang kwn yg baik itu adakah waktu itu baru kite nk mnjgenye?? Atau baru nk MENGHARGAINYA…..mungkin waktu itu sudah terlambat…
Same2 la kite renung-renungkan…& cmt beramal

Monday, May 24, 2010

pahit getir..balik hometown vs 2

hehehe...jmpe lg psl post hometown nih..post ni kire seangkatan gan post yg hometown dolo2 la yea...asl sbt je psl lik hometown msti sume org melompat2 terjun bggunan kut heheh eh..2 over sgt hehehe xla melompat2 ank nk lik espcially buat student2 cm ak ni kan almklumla duk brjauhan gan family huhuhu....

msti korg klu lik xtvt wajib makan tdo mkn tdo kan kan kan???? lam bus taw da..tp ak ni len cket asyik duk jd bhn org je..ne xnye dolu lik de org menumpang bahu yg mahal ni tuk jd bantal die tdo lam bus la ni plak mula2 ak ni pnyela excited nk naik bus almklum 1st time nk bus double decker la kate..duk yg ats tgk tiket single sit tup2..naik2 tmpat da kena rembat gan de swg mamat mymmar ni...mula 2 nk jgak ar..rebut asyik mengalah je bile nk menang nih..tp bile pkir blik die kan mymmar ne die phm klu ak duk bsing2 nih blik2 jap g ak yg mau naik gile yela klu ckp cnfirm cm itik gan ayam kan...ak ni dala danugerahkan tahap ksbran yg tgi (cube terbalikkan & bygkan twikkk *$%$^&&#@#) hahaha taw la jwpannya kan


bile da decide g rembat tempat org pulak pe g kabut la duk asyik mncri tmpt len plak nsb ak ni pndi kelentong org yg sepatutnye sit asl 2 so dptla ddk tmpat die n xyah cri2 tmpt len lg (dlm ati ha..pdn muke ko baek sgt cm 2 la kan) hehehe


ok yg 1 bab da stle..bile da syok layan mate lam bus baek pnye mik mud nk tido tup2...ak d kejutkan oleh sesuatu...jeng..jeng..(korang jgnla tprnjat plak ni bkn cter antu..hehehe) ok2 serius2....lam duk nk tdo 2 leh lak ak dkejutkan oleh kaki yg cun la sgtkn..rupenye kaki 2 kaki mamat mymmar yg duk sit ak td 2 kat blkg..adooii..yaaii kuang asam btul die main terjulur terjelir kaki die klu cntik xpe ni...%$##$$ allah je yg taw nsb xkena muke akak ni ha..klu x cnfirm ilang jerawat..upss..jururawat lah..hehehe mse die bt cm 2 ak pe g cpt2 tolak tmpat bersandar 2 taw die tersepit kaki hehehe..ak buat smpi die trik kaki die semula la & akhirnye misi bjaya hehehe jhtkan tp xpe tuk pembelaan nasib kdg2 plu jd nakal cket hehehe..


hai...2la die mcm2 pas ni xtaw pe nk jd lagi labu......hentam sajala...hahahahaha



urm...nmpk pisition sit sgt mewah tp.....de mcm2 cter ddlamnye..


ha..korg tgkla sndri buktinye ada ka patut???? huuhu cdihnye..si mangsa 2 adlah bju sye ok..tgkla btapa dktnye kaki kakakku gan i nih
tp...pas misi da bjya so pe g sempatla posing da kate brgambr 2 wajib kan hahaahaha..(wlpun cnyuman 2 cm xikhlas je) tp still umphhmm..hehehe..

Thursday, May 20, 2010

Bermulanye..perjuangan

pada tanggal 13 may 2010 -> pgi2 lg da bgun, ciap2 gan housemate tuk prepare for da 1st day g class pas final last sem..huh...cya la wlu pn berat kaki mlangkah tp ni la tggjwb kami sbgi STUDENT..firstly kne mik mud nk msok class smbil jln pg2 trik nafas lbih cket br smpi ke otak,pgi2 da excercise kne jln kaki ke dpn tgu bus yg mnjdi kegilaan rmi yg diberi name johore motor, agk mncungap jgkla bile smpi kat bus stop almklum la bwk poach bsr (hahaha..2 tndenye perut buncit yg ktrlaluan 5,6 inci kedpn hahaa..upss..xleh mnjtuhkan sham sndri nih) tuk 1st time ni agk mncbr jgkla bgn pg2, pkir air yg xbis2 mncatu nih,jln kaki tgu bus smpi kelas tercungap tp..skrg 2week class start da ok da xla rse sgt pnt cm iklan tv badan cergas otak jdi chat & kuat. Lgpun yg pnting kite hapey bak kata my prof. bile kite xmnyusahkan org, xberhutang gan org & xmik ksempatan ats kesenangan org kite akan hapey pe yg penting to be ur self... 2 yg penting nih resipi kebhgiaan & awek mude taw bile kite xcbuk pkir psl org & xcri mslh gn org sme cm lam iklan gak "kebersihan dri yg hakiki melahirkan wajah yang suci" ahakss..clasz u madah i hahaha..

ha....mik ko ni bukti die we all berhempas pulas walking every morning..

tmbang 80posen, bus air cond fresh....semulajadi, sit high class angin tiup pun sepoi2 bhse u hehehe ape lg nk alhamdullh (@_@) ( urm..yela sgt cm ikhlas x nmpk muke 2 berkata2 hahahaha..phm2 jela yea..)

ni klu mama tgk ni cnfirm bangga tgk anak die ikhlas gile nk menuntut ilmu hehehehe.....

ni duk gan cik teha ceh...muke mmg npk ikhlas nk g tuntut ilmu hehehe tmbh2 org yg kat sebelah kiri 2 wlpn muke ade bngkak2 cket tp still sengeh tuk mjyakan sesi brgambr pg nih..bergambr itu wajib hehehe

ni lak cik ninie wlupn berseorgan tp xlupe kat die nk amik picha jgk bukti njuk kat mak anak die g class...nk bus yg mmbnggakan d pt raja hahaha...

KWN2 igt usaha kite, kesusahan kite skrg adlah kesenangan kite kelak..chaiyok2...

Wednesday, May 12, 2010

mama i luv u

urm....firstly i nk wish hapey mother's day tuk warga ibu2 diluar sana...xkire org yg da lame jd ibu ker, bakal ibu ker or blom mnjdi ibu....uppsss...2 xleh 2 lmbat g kite bg change kat org2 yg da berumah tangga n da pun bergelar ibu k....

sebenarnye bg i pe2 pun xkirela bile,dimana,dgn sape ke kite ari2 sebenarnya adalah ari ibu sbb ibu ni umpama bulan & matahari yg mane diwaktu siang matahari memberi cahaya supaye kite sume dimuka bumi dpt menikmati kurniaannye n bulan juge menyinari idup kite diwaktu mlm bermakna sepanjang idup ia sentiase memberi kehidupan pd kite so sme la jgk dgn ibu n bapa kite...pe2 pun kite sebagai anak hargaila mereka sementara kite punya waktu menyayanginya...sekali ape yg dikurniakan belum tentu akan jadi kepunyaan kite buat kali kedua so kesimpulannya jangan abaikan peluang kite yg cuma ade sekali seumur idup iaitu mempunyai seorang ibu n seorang bapa...& xkirela dalam ape keadaan sekali pun bak kata org "peluang xkan dtg berkali2" ingat 2 pesan cikgu dolly wholly hehehe

tp...kite xkan...lupa bhawa sume org xkan punya peluang yg same andai kata ibu n bapa tiada disisi jgnla kite berkecil ati dgn post kali ni tp marila kite same2 mendoakan agar ibu n bapa kite sentiase dlm keadaan yg chat wlpn mgkin ada yg xberpeluang mengenali insan yg bergelar ibu n bapa atau telah pun kehilangan mereka. mungkin walaupun msh belum ckup membalas jasa mereka sekurang2nya kite patut bersyukur kerana pernah menjadi anak mereka kite kena bangga tuh...so kite same2la doakan supaya die sentiase berada ditempat yg bahagia n berdoa agar dia n kite sume bertemu diakhirat kelak sebagai keluarga yg bhgia.Buat MR.P sye kite sme doakan yg terbaik tuk mama n die msih punya ibu sye n sye bersyukur kerana mempunyai peluang memperolehi kehidupan yg sempurna dgn kedua2 matahari & bulan sye alhamdullh sye cyg mama & abah.....so much
nie mama sye

i love my mom so much

happy mother's day mom

&

all da mom2 too..


*special dedicated for all of u HAPPY MOTHER'S DAY


Tuesday, May 11, 2010

penatnya rase pindah...

urm..tah la bile sebut pindah cnfirm mls nk dgr & hadapi tp sok luse kena tempoh jgk. so skrg sye da d pun kat umh sewa kami berlima..spe g (sye empunye diri, rmte nini + teha, ayus + k.khai) agk penat sgt sbb kena kemas brg,pungah brg n cri kelengkapan umah..

tuk pengetahuan u all sye ni jenis xsuke tgk brg2 bersepah klu ade time arini arni jugak nk sttle kan nasib dpt rmte yg sekepala sape lg msti la sye ckp psl cik nini becok hehehe (upss..terlebih sude sowey yea rmmte) sme la ktrg jenis selagi xstle sgup xtdo taw. pe2 pun bnde pertame nk pkir sye nk beli almari zip & drawer. so 1 tu mmg bz gan rmmte g cri brg & sgh kdi mamak pekena mggie gorng + teh o ais bg lega tekak..mmg lega. blik dr 2 kami trus kmas2 brg xigt siang ka mlm ka smpi ke suboh...gile kental rjin nih tahap dewa da hehehe then da stle bru lega cket smpi ttdo we all kms taw (ni leh wat calon isteri solehah nih) ceh2...bole ker??? ^_^

tuk da 1st step ni mmg bz cket mgemas smpi xhirau org da + plak gan mslh we all xde air almklumla duk kat kawsn cmni asyik men catu2 jer.mg tension gile smpi angin pun nk ke kepala rase nk terkentut ku tahan jebat hahaha..sje wat gelak2 tp lam ati risau 2 beb..air xde duk ulang alik melilau cri air last2perwira gak yg jd plhan tuk we all mandi..

tuk housemate2 yg bru sory la ye..xpat nk pay attention cian drg asyk sbuk mgemas, li brg yg byk mengalahkan nk duk 5,6 taun gitu smpi xpkir pe da..tp xpe ti we all beramah mesra len yek...bak kate org idup diluar ni 1 permulaan bg seribu kehidupan... doakan khdpan kami dpermudahkan amin......

Sunday, May 9, 2010

i luv u

HAPPY MOTHER'S DAY

cmat ari ibu pd sume yg bakal mnjdi ibu,tgh & pd yg da lma mnjdi ibu semoga
kasih cyg kite xpernah pudar walau sesaat..
yg penting pastikan ari2 adalah ari ibu & bapa
so kite sbgi anak hargailah mereka sebagaimana mereka mejge kite dri kecil hngga dewasa..